​
Kraamzorg bij een meerling
Het gebrek aan 'echte' tweelingexpertise binnen de kraamzorg wordt onderstreept door tweelingcoach Paulien Perfors (www.detweelingcoach.nl). Ik ben tweelingmoeder en kraamverzorgende en wil deze beide expertises samenbrengen en daarmee zoveel mogelijk nieuwe meerlingouders begeleiden.
​
Intakegesprek
Wanneer je een meerling verwacht, beval je vaak ook eerder dan wanneer je één kindje zou verwachten. Ik plan daarom het intakegesprek eerder in (rond 28 weken) en kom altijd bij je thuis. Meestal krijg je extra uren kraamzorg en ook bestaat de mogelijkheid voor het krijgen van uitgestelde kraamzorg of couveusenazorg als de kinderen 10 of meer dagen in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest.
​
Visie Meerling kraamzorg
Ik stem mijn kraamzorg bij een meerling zoveel mogelijk af met de ouders. De kraamweek met een meerling is erg hectisch. Ik zorg voor voldoende rust in huis, huid-op-huid contact, leer jullie structuur te geven, geef voedingsadviezen, geef jullie vertrouwen, maar ik leer jullie voornamelijk ook te genieten van jullie 'dubbele geluk'. Emotioneel sta ik klaar voor jullie als je er doorheen zit.
​
Uitgestelde couveuse-nazorg
Wanneer je meerling te vroeg wordt geboren en je later dan 10 dagen thuis komt met je tweeling, dan heb je bij sommige verzekeringen recht op uitgestelde kraamzorg. Deze vorm van kraamzorg is anders dan in een normale kraamperiode. In het ziekenhuis worden jullie als ouders met zorg omringd. Eenmaal thuis staan jullie er alleen voor. Door het bieden van deze vorm van kraamzorg, wordt je als ouders optimaal begeleid en ondersteund met de verzorging van jullie kindjes. Afhankelijk van de ziektekostenverzekering wordt deze zorg vergoed. Dit varieert van 4 tot 15 uur en verdeeld over 2 tot 4 dagen.
Mijn taken bij uitgestelde couveusenazorg:
1. Ik geef voorlichting en anticipeer daarbij samen met de ouders op het gedrag van de pasgeborene;
2. Ik heb aandacht voor de vaardigheden van de ouder om de baby te verzorgen, die in het ziekenhuis onvoldoende of helemaal niet aan bod gekomen zijn;
3. Ik begeleid de voeding van de pasgeborene;
4. Ik observeer en signaleer de pasgeborene na ziekenhuisopname.
​
In onderstaand overzicht vind u zorgverzekeringen die in 2020 deze vorm van kraamzorg vergoedden (bron: https://www.zorgverzekeringwijzer.nl/zorgvergoedingen/couveuse-nazorg)
​
​
​
​
Meer informatie
Op de site van NVOM vind je ook allerlei informatie betreffende meerlingen.
​
Uitzetlijstje
Voor een tweeling moet je natuurlijk ook meer spullen aanschaffen. Om het je makkelijk te maken heb ik een uitzetlijstje speciaal voor meerlingen gemaakt.
Borstvoeding
Ook een meerling kan borstvoeding krijgen. Liggen je kinderen in het ziekenhuis, dan kun je de borstvoeding afkolven. Ben je thuis, dan krijg je begeleiding van mij tijdens je kraamweek of je kan een consult afspreken met een lactatiekundige.
Praktische tips
-
Begin eerder met de aanschaf van de babyuitzet en de babykamer. De kans is namelijk groot dat je wat eerder gaat bevallen. Wat heb je allemaal nodig? Check hiervoor mijn speciale uitzetlijst voor meerlingen. Je hoeft echt niet twee of drie keer zoveel kleertjes aan te schaffen bij een meerling. Bij een tweeling is anderhalf keer genoeg. Ga bij een drieling uit van twee keer zoveel. Bedenk wel dat een meerling vaak kleiner en lichter is en je dus wat kleinere maatjes aan moet schaffen, meestal maat 44.
-
Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Veel spulletjes gebruik je immers maar korte tijd. Je kunt vaak wel dingen lenen of neem eens een kijkje op Marktplaats. Kinderwagens voor meerlingen, boxen, bedjes etc. staan hier vaak voor een leuk prijsje te koop.
-
Je gynaecoloog kan je helpen met al je inhoudelijke vragen over je zwangerschap: hoe verloopt de bevalling, waar moet ik op letten voor de gezondheid van je kindjes en van jezelf etc.
-
Tot slot: vraag hulp! Van familie, je buurvrouw, vriendinnen etc. Mensen willen vaak graag wat voor je doen: boodschappen, een heerlijke maaltijd koken etc.
​
​