top of page

Natuurlijke Kraamzorg

natuurlijke-kraamzorg.png
Natuurlijke_Kraamzorg_l_L.png

Wat komen wij eigenlijk doen? 

​

Bij de bevalling 

In hoeverre de kraamzorg bij de bevalling betrokken is, ligt aan de keuze van de locatie.

Als je in het LUMC poliklinisch (dus niet met een medische reden) gaat bevallen, kunnen wij de bevalling assisteren. Beval je in een ander ziekenhuis of in een kraamhotel, zal daar personeel van het ziekenhuis of het kraamhotel assisteren.

​

Heb je gekozen om thuis te bevallen? Dan ontvangen wij graag een melding als de verloskundige heeft geconstateerd dat jij aan het bevallen bent, de zogeheten “rommelmelding”. De Rommelmelding krijgen wij bij een thuisbevalling graag via de telefoon. Dit om te zorgen dat jouw kraamverzorgende al paraat staat om te komen assisteren.

​

De verloskundige zal ons, na jouw rommelmelding, tijdig bellen om bij de bevalling te assisteren. Zo werkt jouw geboorteteam optimaal samen!

De kraamverzorgende is bij de bevalling aanwezig om de verloskundige te assisteren bij zogeheten calamiteiten als bijvoorbeeld een bloeding of reanimatie. Gelukkig is dit vaak niet nodig voor dit onderdeel, maar is de aanwezigheid van een kraamverzorgende alsnog gewenst. Zij zal 2 uur na de geboorte van de placenta blijven om te controleren hoe jouw baarmoeder samentrekt, je vloeien verloopt, je hartslag stabiliseert, je te assisteren bij de eerste keer voeden, jou helpen douchen, de nachtinstructies als verschonen/aanleggen/temperaturen uitleggen zodat jullie de eerste uren alleen vol zelfvertrouwen door zullen komen.  Verder wegen wij jouw baby en maken iets te eten voor jou en eventueel je partner.  Zij zal jou in een opgeruimd huis en in een schoon bed achterlaten. Zo komen jullie de eerste uren, tot onze zorg volledig start, zelfverzekerd door!

​

Wil jij liever geen kraamzorg bij jouw bevalling aanwezig? Overleg dit dan goed met jouw verloskundige, omdat zij er bij complicaties alleen voor staat. Komen jullie samen tot de conclusie liever geen kraamzorg bij de bevalling aanwezig te hebben? Geen probleem, maar laat ons dit even weten! Zo kunnen wij de thuisbevallingen beter bezetten qua personeel. De kraamverzorgende zal dan haar zorg starten na jouw bevalling als dit gedurende de dag het geval is. Beval je in de nacht zonder kraamzorg  i.o.m. de verloskundige? Dan start onze zorg tussen 8.00 en 9.00 in de ochtend. De verloskundige en jouw naasten zullen dan de zorg dragen voor de eerste uren na je bevalling zoals je kindje op temperatuur krijgen en houden, jou douchen, helpen bij het plassen en bijvoorbeeld de bevalwas aanzetten. 

​

Standaard taken van de kraamverzorgende 

​

De kraamverzorgende zal elke dag de controles van de kraamvrouw en de baby uitvoeren. Dit zijn aardig wat controles als temperatuur, pols, baarmoederstand, gewicht, uitscheiding, alertheid, conditie en zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Zij zal jullie leren hoe je de baby het beste kan verzorgen en kijken hoe deze verzorging het best aansluit in jullie dagelijks ritme. Daarnaast kijkt zij mee met de voedingen en zal hierbij aanwijzingen geven om de voeding op peil te houden en jouw lichaam zo min mogelijk te belasten. Houdingen, ritme en techniek zal aangepast worden op behoefte van moeder en kind.

​

Ook je partner zal opgeleid worden tot volledig verzorger en mochten er al andere kindjes zijn dan worden deze betrokken bij de zorg voor de nieuwe baby! Wij vinden het erg belangrijk om het volledige gezin bij de zorg te betrekken ook wel: Family Centered Care genoemd! ofwel Gezinsgerichte zorg.

Dit alles gaat in samenwerking en overleg met de verloskundige.

​

Verder zal de kraamverzorgende elke dag het sanitair bijhouden mits er volledige uren worden afgenomen en een aantal keer in de kraamweek je bed verschonen in verband met infectie preventie en andere huishoudelijk taken afstemmen op de wensen en mogelijkheden.

 

Zorg gaat altijd voor huishouden. 

Zoek jij vooral huishoudelijke hulp in de kraamweek? Vraag dan vrienden of bekenden om je hierbij te komen helpen en zeg vooral de wekelijkse schoonmaakhulp niet af!

​

Natuurlijke kraamzorg

​

Als natuurlijk kraamverzorgenden kennen wij het belang van rust, ritmes, warmte en regelmaat, goede voeding en opvoeding van de tast- en warmtezin. Met Natuurlijke kraamzorg bieden wij jou en je kindje juist die ondersteuning. 

​

Rust en persoonlijke aandacht zijn erg belangrijk voor een evenwichtig herstel. Wij willen als kraamverzorgende de overgang van de veilige omhulling van de baarmoeder, en de wereld na de geboorte, zo zacht mogelijk laten verlopen.

​

Wij ondersteunen deze rust specifiek door:

  • Extra tijd te nemen voor een luisterend oor, aan te passen aan jouw tempo en een volledige toewijding aan jouw rust.

  • Gericht voedingsadvies te geven voor een beter en evenwichtig herstel: als je dat wilt, maken wij verse zelfgemaakte, goed gevulde soepjes (bijv. de bekende linzensoep) en maaltijden  

  • Samen met je te kijken naar de taal van je baby om je zo te leren deze signalen te begrijpen.

  • Aandacht voor warmte, omhulling en geborgenheid  

  • Ritmische Voetinwrijving, voor jou als moeder, met een ontspannende olie

  • Gebruik van kamille. Kamille zorgt voor ontspanning en reinigt en harmoniseert de lucht-waterverhouding. Wij zetten kamille in als spoeling na een toiletgang en gebruik kamilleolie voor een buikkompres om darmkrampjes van je baby te verlichten.

  • Wij zullen dus altijd eerst kijken naar de meest Natuurlijke oplossing voor elke complicatie 

​

Extra rust voor je baby

Als je baby erg onrustig is of het niet helemaal wil lukken met de slaapjes zullen wij veel aandacht geven aan warmte en omhulling. Wij leren je hoe je je kindje veilig in kunt wikkelen met behulp van wikkeldoeken, wollen kleding, katoenen luiers en het gebruik van mutsjes en kruikjes. Op die manier gaat er bijzondere aandacht uit naar de opvoeding van de tast- en warmtezin van het kind, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen.

​

Uitzetlijst 

Van de meeste zorgverzekeraars ontvang je een basis kraampakket voor de (thuis)bevalling. Daarnaast zijn er nog een aantal praktische dingen die van pas komen. Wij hebben hier voor jou een lijst samengesteld van benodigdheden voor de periode na je bevalling, mét eventuele natuurlijke alternatieven.  

​

Natuurlijke Kraamzorg aanvragen

Natuurlijke Kraamzorg wordt door je zorgverzekering gezien als reguliere kraamzorg en valt daarom gewoon onder de basisverzekering. Natuurlijke Kraamzorg aanvragen gaat op dezelfde manier als reguliere kraamzorg. Meld je hier aan voor kraamzorg en laat je gegevens achter. Geef duidelijk aan dat je graag Natuurlijke Kraamzorg wilt ontvangen. Je kunt ook even telefonisch contact opnemen met ons als je meer informatie wil ontvangen. 

​

Meer weten:

 Zie www.natuurlijkekraamzorg.eu voor meer informatie. 

​

​

bottom of page